понеделник, 16 март 2009 г.

BOBERG RX9

Арне Б. Боберг от http://bobergengineering.com/ е създал интересен малък пистолет.Особенното е, че пълнителят не седи зад патронника а под него и е изнесен напред.Пистолета е в два модела: XR9 "джобен" вариант и още по-малкият XR9S.Двете конструкции са идентични, единствената разлика е , че "джобният" вариант използва 9Х19 Para патрон, докъто по-компактният модел "S" -"Kъс" (Shorty) най-вероятно ще бъде произвеждан под късият 9мм патрон, .380Auto.
Двата модела изпозват система зареждане на патрона в патронника, за която конструктора очаква патент. Тази система е базирана на решения на Браунинг и Максим, използвани предимно в конструкции на тежки картечници. Боберг е успял да минимализира тази схема и да я приложи в изключително компактен пистолет.
Цевта е завъртаща се, оперираща зареждащият блок. Капацитета на пълнителя е от 7 патрона, плюс един в цевта. Пистолета има три предпазителя според автора.
Боберг твърди, че дизайна на цевта осигурява по-голяма пробивност на куршумите от някой модели на известните джобни пистолети на Кар а също и от известният модел на Зиг Зауер Р226.
Базирано на много по-късата цев на XR9, това твърдение е меко казано учудващо но нека не забравяме, че най-добрата проверка на едно оръжие идва с времето, а този обнадеждаващ малък пистолет даже не се произвежда още масово. За сега цената му не е посочена но новото за тази година на сайта е, че производството му е планирано за средата на 2009год.
Въпреки, че сайта окуражава посетителите му да се свържат с конструктора за повече информация,
аз не получих отговор когато го направих преди около половин година.
Въпреки всичко, сайта си заслужава посещението. Там ще намерите интересни клипове на които се вижда как оперира XR9 заедно с друга, свързана с пистолета информация.