четвъртък, 2 април 2009 г.

БЕРЕТАТА НА МОСАД

Beretta модел 70s и 71 под .22LR са били предпочитаното оръжие на Мосад за разчистване на сметки с враговете на Израел, също и на бордовите агенти на Ел Ал - израелските авио-линии. Beretta 70s/71 са компактни SA .22 калибър самозареждащи се пистолети, използващи осем патронен, едноредов пълнител. Размерите на двата модела са : Дължина - 165мм. Височина - 123мм. Двата модела използват цев с дължина 90мм. Модел 70s тежи 660гр а модел 71 - 480гр. с незареден пълнител.
Beretta са често критикувани, че оръжията им са по-тежки и солидно изработени отколкото е нужно за калибъра им и макар, че с тежестта си модел 70s да не прави изключение, в този случай това само помага за стабилизиране на оръжието при целене и абсорбиране на отката на малкият калибър което го прави извънредно лесно за употреба.
Oт серията 70 съществуват още: модел 72 със дължина на цевта 150мм а също и модели 73,74 и 75 на които няма да се спирам в момента като модел 74 е единственият с регулиращ се спусък.
При всичките разновидности на модела 70 цевта разрешава да бъде модифицирана за използване на заглушител.
Beretta модел 70s е идентична като функциониране с модел 71 с изключение на това,че първата има ниско профилен, коригиращ се заден прицел а 71 е екипирана само с нормални, ненагласящи се, военен тип прицели. Друга разлика между двата модела е, че 71 е произвеждан с олекотена рама и има предпазител на пълнителя, не разрешаващ пистолета да произведе изстрел при изваден пълнител.
Двата модела имат предпазител, задействащ се с палеца на дясната ръка, разположен от лявата страна на оръжието и лост, заключващ затвора, разположен също в ляво, над спусъка. Бутона за освобождаване на пълнителя се намира в долният заден край, от лявата страна на дръжката.
Пистолета оперира на откат и благодарение на малкият калибър е извънредно точен и лесен за контролиране. Моделът 70s започва да се произвежда към 1962 г., първоначално в калибър .32 (7,65 мм) и скоро след това в .38ACP, предимно за италианската полиция за която това е бил все още стандартен калибър,по-късно под .22LR. Известен е под търговското наименование "Пума" (Puma) а по-късно - Нова Пума (New Puma). Мосад са използвали този модел предимно с FMJ или Magnum амуниции.
Beretta 70s/71, заедно с модела "951" спира да се произвежда към средата на 70те години и лиценза заедно с машините за производство биват продадени на приятелският по това време Ирак, който продължава да произвежда оръжието под търговското име "Tariq" Подобна зделка е имало няколко години по-рано с Египет за модела "951"
Beretta 70s/71 остава в оръжейната история като един от най-добрите произвеждани пистолети под .22LR

В края на 60те и началото на 70те години, когато израелците все още са усъвършенствали защитните си служби, Мосад са се спрели на модела 70s/71 заради безупречната му репутация, изключителна точност и малкият размер.

Мосад са търсели оръжие което да е в състояние да поразява бързо жизнено важни органи с относително по-глоям брой патрони, отколкото може да носи револвер, като сведе до минимум шанса за странични жертви и тази концепция се реализира с приемането на служба на Beretta 70s/71.

Пистолета е приет за стандартно оръжие на летящите по линиите на Ел Ал агенти и като оръжие за специални задачи на Мосад. Последните са използвали именно този пистолет за да елиминират набелязани терористи като най-известните случаи са тези с убиването на терористите и свързаните с тях, виновни за Мюнхенското клане на олимпииският тим на Израел през 1972год.

От своя страна охраната на Ел Ал многократно и успешно е осуетявала отвличания, като първият най-известният случай е бил когато агента Мордехай Рахамим е спрял няколко тежко въоръжени арабски терористи, атакували полет на Ел Ал в Цюрих през зимата на 1969год. Рахамим е застрелял един от терористите в главата малко преди полицията да атакува и обезвреди останалите.

Beretta 70s/71 заема достойно място в списъка с успешни модели на италианският производител и доказва, че дори и под такъв малък калибър, в подходящи ръце може да се превърне в изключително ефективно оръжие.

_________________________________________________ Автора е използвал допълнителна информация от статия на Nick Jacobellis.