вторник, 24 март 2009 г.

KRISS Super V .45

Нашумялата през 2005год. със системата KRISS Super V фирма TDI обяви на тазгодишното Shot Show, състояло се в Орландо, Флорида, че най-после е получила разрешение да продава цивилни модификации.
Фирмата е създадена през 2002ра година и развойната и база се намира във Вирджиния. Фирмата е дъщерна на швейцарската Gamma Recherches et Technologies Holding SA и е напълно притежавана от американски собственици.
KRISS Super V не е непознато оръжие. Още с появяването си беше представено в рубриката "Оръжия на бъдещето" на Дискавъри Чанъл и няколко клипа се въртят в интернет.
С какво е привлича вниманието странно изглеждащата система ? Когато се появи за първи път информация за тази разработката на Transformational Defence Industries , известният редактор на Defence Review Дейвид Крейн попита на шега какво става когато кръстосаш маркуч за зареждане на бензин с автомат Томпсън. Наистина от вече редките снимки на първоначалната разработка, оръжието прилича точно на споменатата кръстоска. Оръжието е категоризирано като картечен пистолет под .45 калибър, като в момента са разработени четири версии - две за държавните органи и две за цивилни продажби. В оригиналната си версия KRISS Super V стреля от заключен затвор за да осигури точен първоначален изстрел. Затвора оперира на откат, като го забавя, абсорбира и пренасочва назад и надолу за да елиминира повдигането на дулото при стрелба в автоматичен режим.
Въпреки, че системата е патентована и оригинална в конструкцията си, подобни ситеми са разработвани в миналото от руски конструктори, предимно в приложения за спортна стрелба. 5.5 инчовата цев заедно със затворният и спусъковият механизми лежи в олекотена пластмасова конструкция със згъваем приклад и две релси за аксесоари, като предпазителя може да се задейства от двете страни на оръжието. По същият начин се оперира и селектора за стрелба, имащ три положения - единичен изстрел, серия от два изстрела и напълно автоматична стрелба. Лоста за зареждане е згъваем и е от лявата страна на оръжието.
TDI твърдят, че пистолета намаля отката с около 60% а повдигането на дулото с 90% и въпреки добрите отзиви при демонстрацията на първите работещи екземпляри, по форумите се появиха критики, че .45ти калибровият патрон не е бронебоен а оръжието се рекламира като предназначено за специалните полицейски подразделения, които от своя страна имат подобно изискване за арсенала си. В отговор на това TDI намалих тежеста на оръжието с около 50%, до около 2.5кг без пълнител и згъваем приклад, и разработиха модели които използват широко разпространеният в полицейските приложения патрон .40 S&W а за цивилните модели - 9Х19 Para.Също така беше обърнато внимание, че скороста на стрелба е много голяма и в момента ТDI са я намалили до 200 изстрела в минута.
През последните две години TDI разработи заедно с Magpul Industries двуредово, 17 патронно удължение за пълнител на Глог 21, което качва капацитета на пълнителя до 30 куршума. Цивилната версия на KRISS Super V се различава предимно по дължината на цевта която е удължена до 16", липсата на превключвател за автоматична стрелба и стреля само с единични изстрели, като ATF са изискали изрично, конструкцията на цивилната версия да не разрешава преправяне на механизма с такъв за автоматична стрелба, нещо широко разпространено при други оръжия, като например много версии на АК, където просто се сменя затвора с "автоматичен". Въпреки, че в повечето щати в момента относително свободно може да се купи автоматично оръжие, това изискване е било наложено на фирмата-производител за да могат да продават в цивилният сектор от пазара. Както се вижда от множеството клипове в интернет, KRISS Super V стреля много точно на стандартните разстояния от 15 до 25-30м. и групира твърде плътно за автоматично оръжие тежкият .45 куршум. Цивилната версия, благодарение на по-дългата си цев прави групи от по 6" на 150м. Официалната обявена ефективна дистанция на стрелба е 100м. Пистолета може да се оперира с две ръце или само с една ръка ако се налага, което го прави удобен за някой полицейски и военни приложения.